Web site hızlandırmanın önemli olmadığını mı düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün. Çünkü bir web sitesinin hızlı olması kullanıcı deneyimini etkileyen fatkrölerin en önemlileri arasında yer alıyor. İstatistiklere göre sayfa yükleme süresinde normale göre bir iki saniyelik bir gecikme ortalama:

  • %11 daha az sayfa görüntüleme
  • Müşteri memnuniyetinde %16 azalma
  • Dönüşümlerde %7 kayıp

anlamına geliyor.

Web Sitesi Hız Optimizasyonu Dönüşümleri Nasıl Etkiler?

En basit tabiri ile yavaş bir web siteniz varsa ziyaretçilerinizi kaybederseniz. Genel verilere bakıldığında tüketicilerin %47’si web sitelerinin iki saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini bekliyor. Yarıya yakın bir kısmı ise 3 saniyeden fazlasına sabretmiyor. Özellikle mobil kullanıcılar. Bu, sitenizin yüklenmesi üç saniyeden uzun sürerse, ziyaretçilerinizin neredeyse yarısını sitenize gelmeden kaybedeceğiniz anlamına geliyor. Bu da dönüşüm oranına verilmiş büyük bir zarardır. Web tasarım sürecinde bu kriterler çok kıymetli artık.

Ek olarak şayet yavaş bir web sitesini kullanıcı deneyimlemişse, tekrar bu web sitesine dönüş yapmayacağını tahmin edebilirsiniz. Kendimizden biliyoruz 🙂 Bu yüzden site hızınızı bir saniye bile artırmanın dönüşümlerinize mutlaka etkisi olacaktır.

Web Sitenizin Hızı Görünürlüğü Nasıl Etkiler?

Artık siteleri sıralarken – Google’ın kriterleri arasında yer alması nedeniyle – yükleme süreleriniz konumunuzu da etkileyebilir. Aralık 2017’den itibaren Google, tüm arama sonuçlarını sayfaların mobil sürümlerine göre sıralamaya başladı. Arama sonuçlarını mobil kullanıcılara sunmak Google’ın bu kullanıcılarla ilgilendiği anlamına geliyor. Mobil kullanımın da hızla artması ile kullanıcılarını, cihazlarında iyi yüklenmeyen veya çalışmayan sitelere yönlendirmek istemiyorlar.

Sonuç olarak, mobil kullanıcı deneyimi artık masaüstü arama sonuçlarında bile arama sıralamalarında önemli bir rol oynayacağı aşikar.

Kullanıcı deneyimi uzun zamandır sıralamada bir faktördü ancak mobil öncelikli indexlemeden önce yalnızca masaüstü deneyimini dikkate alınıyordu. Bu nedenle, bir site kötü bir mobil deneyim sağlasa bile, yine de birinci sayfada bir sıralamada olabilirdi ama artık böyle değil.

Bu yüzden sıralamanızı ve görünürlüğünüzü korumak (veya iyileştirmek) istiyorsanız, web sitesinin yükleme süresini nasıl azaltacağınızı bilmek önemlidir. Herhangi bir tarayıcıda veya ekran boyutunda, hızlı ve kolay bir kullanıcı deneyimi sağlayan bir siteye sahip olmalısınız.

Web Sitem Neden Yavaş?

Bir site hız testi yaptınız ve yükleme sürenizi oldukça yavaş buldunuz. (Site hız testini Google Pagespeed Insight ya da GtMetrix yazarak çıkan sonuçlarda yapabilirsiniz.) Sitenizin yükleme süresinin gecikmesinin birkaç nedeni olabilir. Sunucu yükleme süresinden resim boyutuna kadar sahip olduğunuz yönlendirme sayısına kadar herhangi bir şey olabilir.

Bu, sayfa hızını iyileştirmek için atabileceğiniz çok sayıda adım olduğu anlamına gelir. Birazdan temel olarak 13 tanesine bakacağız.

İyi Bir Sayfa Yükleme Süresi Nasıl Olmalıdır?

Google’a göre en iyi uygulama üç saniye. Ne yazık ki, bir çok site bu sonuçlara yakın bile değil. 126 ülkeyi kapsayan 900.000 mobil reklam açılış sayfasının analizinde Google, analiz edilen sayfaların %70’inin ekranın üst kısmındaki görsel içeriğin görüntülenmesi için yaklaşık yedi saniye sürdüğünü tespit etti. Dahil ettikleri tüm alanlar arasında, hiçbiri, önerilen üç saniyelik en iyi uygulamalarına bile yakın değil.

Bir mobil açılış sayfasını tam olarak yüklemek için geçen ortalama süre 22 saniyedir, ancak bir mobil sitenin yüklenmesi üç saniyeden uzun sürerse, ziyaretlerin ortalama %53’ü siteyi ziyaret etmekten vazgeçiyor. Şayet sizde de durum böyleyse biraz işiniz var demektir.

Ancak, genel olarak sitenizin hızını kabul edilebilir bir düzeye çıkarmak için çalışmalara başlarsanız, kullanıcı deneyimi açısından doğru şeyleri de yapmış olursunuz.

Web Sitenizi Nasıl Hızlandırabilirsiniz?

Sitenizdeki her sayfanın yüklenmesinin ne kadar süreceğini etkileyen farklı faktörler vardır. Dolayısıyla hızınızı artırmak ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için atabileceğiniz birçok farklı adım var. Aşağıda bahsedeceğimiz web sitesi hızlandırma ipuçları sitenizin hızını artırmanıza yardımcı olabilir.

HTTP İsteklerini En Aza İndirin

Bir web sayfasının yükleme süresinin %80’i resimler, stil sayfaları ve komut dosyaları gibi sayfanın farklı bölümlerini indirerek harcanıyor. Bu öğelerin her biri için bir HTTP isteği yapılır, bu nedenle sayfadaki bileşenler ne kadar fazla olursa, sayfanın görüntülenmesi o kadar uzun sürer. Google Chrome kullanıyorsanız, sitenizin ne kadar HTTP isteğinde bulunduğunu görmek için tarayıcının Geliştirici Araçlarını kullanabilir ve bu istekleri azaltabilirsiniz.

JS ve CSS Dosyalarınu Küçültün ve Birleştirin

Artık sitenizin ne kadar istek yaptığını bildiğinize göre, bu sayıyı azaltmak için çalışmaya başlayabilirsiniz. Başlamak için en iyi yer HTML, CSS ve JavaScript dosyalarınızdır. Bunlar, sitenizin görünümünü belirlediği için son derece önemli dosyalardır. Ayrıca, bir kullanıcının her ziyaretinde sitenizin yaptığı istek sayısını da artırır. Bu sayıyı “küçülterek” ve dosyalarınızı birleştirerek azaltabilirsiniz. Bu, her bir dosyanın boyutunu ve toplam dosya sayısını azaltmanız anlamına gelir.

Bir dosyayı küçültmek, gereksiz biçimlendirmeyi, beyaz alanı ve kodu kaldırmayı içerir. Gereksiz her kod parçası sayfanızın boyutuna eklendiğinden, fazladan boşlukları, satır kesmelerini ve girintileri ortadan kaldırmanız önemlidir. Bu, sayfalarınızın mümkün olduğunca yalın olmasını sağlar.

Bu işlemleri yapmak biraz teknik bilgi gerektirebilir. Şayet çok fazla sayıda js ve css dosyanız yoksa tüm adımları tamamladıktan sonra site hızınız tatmin edici değilse bu adımı uygulayabilirsiniz.

Sunucu Yanıt Süresini Azaltın

Sayfanızın ne kadar hızlı yüklendiği konusundaki en büyük etkenlerden biri, DNS aramanızın geçme süresidir. Bir DNS veya etki alanı adı sistemi, IP adresleri veritabanı ve bunlarla ilişkili ana bilgisayar adlarına sahip bir sunucudur. Bir kullanıcı tarayıcısına bir URL yazdığında, bir DNS sunucusu bu URL’yi çevrimiçi konumunu belirten IP adresine çeviren şeydir.

DNS araması belirli bir DNS kaydını bulma işlemidir. Bilgisayarınız bir telefon rehberinde bir numara ararken olarak düşünebilirsiniz. Bu adımı geçip geçmemeniz, DNS sağlayıcınızın ne kadar hızlı olduğuna bağlıdır. Şayet yavaşsa daha hızlı bir sunucu tercih etmeniz gerekebilir

Sıkıştırma Denetimi Yapın ve Etkinleştirin

Kaliteden ödün vermeden dosyalarınızı olabildiğince küçültmek en sağlam yoldur. Dosyalarınız ne kadar küçük olursa o kadar hızlı yüklenir ve toplam yükleme süreniz de o kadar düşük olur.

Çok fazla görsele ve içeriğe sahip sayfalar genellikle 100 KB’den daha büyük boyutlu olabilir. Sonuç olarak indirmeleri yavaştır. İndirme zamanlarını sıkıştırarak hızlandırabilirsiniz. Bu sıkıştırma, HTML, CSS, JavaScript, düz metin ve XML dosyalarını içerir.

Dosyalarınız ne kadar küçük olursa, sayfalarınız o kadar hızlı yüklenir. Dosyaları sıkıştırmak, yükleme sürelerini kısaltmanın en kolay yollarından biridir ve günümüzde Gzip ile sıkıştırmanın etkinleştirilmesi standart bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Gzip, metin dosyalarınızdaki benzer kod dizgilerini esasen bulan bir dosya formatı ve yazılım uygulamasıdır. Daha sonra dosyaları daha küçük yapmak için geçici olarak değiştirir. CSS ve HTML ile iyi çalışır, çünkü bu dosyalar genellikle tekrarlanan kodlara ve boşluklara sahiptir.

Çoğu web sunucusu, dosyaları üçüncü bir modülü arayarak veya yerleşik rutinler kullanarak indirmeye göndermeden önce Gzip biçiminde sıkıştırabilir. Bugünün internet trafiğinin %90’ı Gzip’i destekleyen tarayıcılar arasında geçtiğinden, sitenizi hızlandırmak için mükemmel bir seçenek. Kullandığınız yazılım altyapısına göre sıkıştırma işlemini ya kodlarla ya da eklentilerle yapabilirsiniz.

Tarayıcı Önbelleğe Almayı Etkinleştir

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, ziyaret ettiğiniz sayfadaki öğeler sabit diskinizde bir önbellekte veya geçici depolama alanında saklanır. Böylece siteyi bir sonraki ziyaretinizde tarayıcınızın sunucuya başka bir HTTP isteği göndermeden sayfayı yükleyebileceği anlamına gelir.

Tarayacı önbelleklemeyi aktif etmek için kullandığınız altyapıya uygun çözümler denemeniz gerekiyor. Altyapınız WordPress gibi içerik yönetim sistemleri ise cache eklentilerinde bu özellikler zaten mevcut. Doğru ayarlarla tarayıcı önbellekleme işlemini halledebileceğiniz gibi sıkıştırma işlemlerinde de işinizi oldukça kolaylaştırır.

Görsel Boyutlarını Azaltın

En önemli konuların başında geliyor: Görseller. Site hızınızda büyük bir etkisi var. Sayfa yüklenme hızınızı düşüren bu görselleri silemeyeceğiniz için onları optimize etmeniz gerekiyor. Bu nedenle görselleri sıkıştırarak kalitesini bozmadan boyutlarını küçültebilirsiniz. Bunun için compress jpg/png aramasını yaparak Google üzerinden online araçlara ulaşabilirsiniz.

Web sitenizde bulunan görselleri nasıl optimize edeceğinizi detaylı olarak incelemek için wibrit.com/resim-optimizasyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir CDN kullanın

CDN, yani Content Delivery Network pek yaygın kullanılmasa da içerik dağıtım ağı olarak bilinir. CDN web sitesine ait sürekli değişmeyen ve çoğunlukla veritabanı bağlantılı olmayan içeriklerin ziyaretçiye en yakın CDN sunucusundan verilerek web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlamaya yarayan, içerik dağıtım sunucularından oluşan bir ağdır.

Çok fazla içeriğe sahip bir web siteniz varsa CDN sitenizi hızlandırmak için tercih edilen yollar içerisinde yer alabilir.

Videolar için Harici Barındırma Platformlarını Kullanın

Videolar günümüzde webin ayrılmaz ve sürekli gelişen bir parçası. Sayfalarca yazıyla anlatabileceğiniz bir konuyu video ile daha etkili ve daha az sürede kullanıcılarınıza sunabilirsiniz. Tabi bu kolaylığın da bir noktada hızınızı etkilen bir yan etkisi var.

Bu konudaki en temel çözüm videolarınızı kendi sunucunuza yüklemek yerine video barındırma platformlarını kullanın. Bunun için en popüler olan youtube, vimeo gibi yerleri tercih edebilirsiniz.

Layz Load (Tembel Yükleme) Kullanın

Özellikle içeriği kalabalık ve büyük hacimli web sitelerinde önerilen Layz Load özelliğini kullanın. Normalde bir web sitesi tarayıcıda çağırıldığında tüm sayfa yüklemesi başlar ve size gösterilir. Layz Load ise bu noktada devreye giriyor.

Büyük ve kalabalık içeriğe sahip olan web sitelerinde sayfanın ekrana sığan kısmı hemen gösterilir ve siz sayfayı aşağıya doğru hareket ettiğinizde sayfanın devamı yüklenmeye başlar. Bu da yükleme sürenizi dolayısıyla kısaltır ve site hızınızı artırır. Fakat daha sade bir siteniz varsa bu özelliğe ihtiyacınız olmayabilir.

Sitenizde Kullandığınız Eklenti Sayısını Azaltın

Şayet içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız kullandığınız 3. parti eklentilerin sayısını azaltmaya bakın. Sisteme daha az yük getiren hafif eklentiler tercih edin. Eklentinin fazla olması güncelleme konusunda sorunlar çıkarabileceği gibi site hızınızı da etkiler.

Bu noktada önerimiz sadece işinizi gören eklentiler yükleyin ve bu sayıyı abartmayın. Örneğin iletişim formları için birden fazla eklenti tercih etmek yerine işinizi görebilecek tek bir eklenti kullanın. Aynı durum galeri veya slayt eklentileri için de geçeri.

Cache Eklentisi Kullanın

Yine içerik yönetim sistemlerinde uygulayabileceğiniz popüler cache eklentilerini kullanın. Bunun için birçok farklı eklenti var. Sunucunuzda en iyi performansı sağlayacak olan eklentiyi seçin ve doğru ayarlama yaptığınızdan emin olun. Böylece yukarıdaki maddelerin çoğunu bu eklentilerile de halledebilirsiniz.

Yönlendirmeleri Azaltın

Web sitenizdeki sayfaları taşıdığınızda ve silerken yönlendirmeler gerekli olabilir ve bağlantıların kopmasıyla ilgili sorunları gidermenin en iyi yoludur. Ancak çok fazla bağlantıya sahip olmak, özellikle mobil cihazlarda hızı olumsuz yönde etkileyebilecek ek HTTP istekleri oluşturabilir.

Bu nedenle çok fazla yönlendirme yapmayın ve bu bir yönlendirme döngüsü halini almışsa .htaccess dosyanız üzerinden tek bir linke yönlendirme yaparak site hızınızı olumsuz etkileyen faktörleri azaltın.

Site Hızınızı Sürekli İzleyin (Hem Mobil hem PC)

Bu işlemleri yaptıktan sonra site hızınız makul bir seviyede yükselecektir. Fakat sürekli güncellenen web sitelerinde sitenizin hızını hem mobil hem de bilgisayar ortamında sürekli takip etmeniz ve aksilikleri gidermeniz önemlidir.

Her iki ortamda da site hızınızı takip etmek için iki tane online araç yeterli olur : GtMetrix ve PageSpeed Insight. İki platform da size site hızınızı ve yapmanız gerekenleri sunuyor.

Sayfanızın yüklenme sürelerini olmasını istediğiniz yere ulaştırmak zor bir girişimdir, ancak genel site performansınız üzerinde önemli bir olumlu etkiye sahip olacaktır.

Bu içerikteki tüm maddeler site hızınızı artırmaya yönetliktir fakat hepsini bugün uygulamanıza gerek olmadığını da unutmayın. Sitenizin hız testi sonuçlarını incelemek için biraz zaman harcayın ve yükleme sürelerinizde en büyük etkiye sahip sorunları arayın. Bu yüksek etkili faktörlere odaklanın ve onları şekillendirmek için gerekli adımları atın.

Hız artık sandığınızdan daha önemli !