Blog yazılarımızı takip edenler bilir; her zaman kullanıcı deneyimi üzerine vurgu yapıyoruz. Site içi linkleme de aslında kurgulanırken bu yapıyı düşünülerek ve arama motorlarından çok kullanıcı odaklı yapılması gerekiyor. Yani site içerisinde yapılan linklemeler sırf arama motorları için değil birbiri ile alakalı konuları kullanıcılarınız ile buluşturmak için kullanılmalı. Bu kullanımın haricinde arama motorlarını manipüle etmek için uygulanırsa faydadan çok zarar vereceğini de unutmamak gerekiyor.

Site İçi Linkleme Nedir?

Site içi linkleme en kısa ve doğal tabiri ile birbiri ile alakalı içeriklere site içinde geçiş yapılmasını kolaylaştırmak için yapılan çalışmalardır. İlgili içeriğe yönlendirme işlemidir. Bu işleme aynı zamanda dahili bağlantı da denilir. Uygulaması basit olsa da uygulama şeklinde doğru karar vermek gerekiyor.

Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?

Site içi linklemede kullanıcı davranışlarını bilmeniz gerekiyor. Yazdığınız içerikle alakalı ve kullanıcının ilgisini çekebilecek farklı bir içeriğiniz varsa ona linkleme yapabilirsiniz. Örneğin bir tasarım yaptınız ve bunun özelliklerini anlatıyorsunuz. Bu yazı içerisinde bu tasarımı hangi programla yaptığınızla alakalı bir bilgi paylaşıp onunla alakalı içeriğinize link verebilirsiniz. Böylece ziyaretçinize hem ek bir bilgi sunarsınız hem de ilgisini çekebilecek farklı bir içeriğinizi daha okumasını sağlarsınız. Bu da sitenizde geçirilen süreyi artıracağı için ziyaretçilerin sizden memnun olacağı anlamına gelir.

Bir web tasarım ajansı iseniz ilgili kelimeye, ilgili sayfanın linkini verebilirsiniz. Tabi burda direk anahtar kelimeye bu linki verebileceğiniz gibi bizim bazı içeriklerimizdeki gibi link yapısına da bu şekilde linkleme yapabilirsiniz.

Site İçi Linkleme Yaparken Dikkat Edilecekler

Site içi linkleme ile alakalı genel kullanımı paylaştık. Şimdi gelelim bu linklemeyi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğine.

Ziyaretçiyi Sıkmayın

Paylaşacağınız link sayısına dikkat etmelisiniz. Bazen öyle içeriklerle karşılaşıyoruz ki içeriğin içi linkten geçilmiyor. Tasarım olarak da linkleri farklı formatlarda hazırladığı için tasarımcılar yazıyı okuyamaz hale gelebiliyorsunuz. Bunu yapmayın. Sadece gerçekten faydası olacağına inandığınız içeriğe link verin.

Yeni Sekmede Açmayın

Bu konunun SEO açısından net bir açıklaması yok. Sadece kullanıcı deneyimiyle alakalı şunu söyleyebilirim ki; verdiğiniz her iç linki farklı bir sekmede açmayın. Bazen sitede geçirilen süre artsın diye bu işlemi tercih edenler var ama emin olun çok büyük faydalar görmezsiniz.

Nofollow Etiketi Eklemeyin

Bu çok kritik. Nofollow etiketi sizinle alakalı olmayan ve ben bunu tanımıyorum diyebileceğiniz linkler için kullanılır. Yazılım gereği bazen site içi linkler otomatik olarak bu etiketi alabiliyor. Ben bu içeriği yazdım seni de buraya yönlendiriyorum ama benle hiçbir bağlantısı yoktur demek gibi birşey bu. O yüzden bunu kesinlikle yapmayın ve dikkat edin.