Web yazılımda kullanılan editörlere geçmeden önce işleylişten kısaca bahsedelim. Web sitenizin tasarım çalışması bittikten sonra bu çalışmanın arkaplanının kodlama işlemi başlar. Web yazılım çalışması yapılırken de tıpkı web tasarımda olduğu gibi bazı editörlerden faydalanılarak bu işlem gerçekleştirilir. Her editörün kendine göre avantajları veya dezavantajları bulunabilir. Önemli olan sizin kullanımınıza en uygun olanını seçmektir. Bu web yazılımda kullanılan editörlere kısaca göz atalım.
Web Yazılım Editörleri
Aşağıda sizlerle yazılım editörlerinin çok kullanılanlarından bazılarını paylaşıyor olacağız. Bu editörler haricinde kullanılan editörler de olduğunu belirtelim. Bazı editörlerin donanım özelliği düşük olan bilgisayarlarda ağır açıldığını ve çalıştığını da belirtelim. Hangi editör sizin için kullanışlı geliyorsa o editörle çalışmanızı öneriyoruz. Büyük projeler için kapsamlı özelliklere sahip, gerekirse de ücretli editör kullanmanızda fayda var.
Notpad ++
En yaygın bilinen ve genelde yazılıma yeni başlayanlar tarafından kullanılan editörlerdendir. Bildiğimiz not defterinin gelişmiş versiyonu olan bu editör kısayolları ile de yazım hızınızı artırmanızda yardımcı olabiliyor. Ücretsiz yayınlanan ve sürekli geliştirilen editörü kendi sitesinden indirebilirsiniz.
Dreamwiever
Web tasarım çalışmalarında da kullanılan bu editör yazılım çalışmaları için de tercih ediliyor. Teknik özellikleri gereği iki çalışmayı da aynı anda yürütebildiği için popüler editörler arasında yer alıyor.
PHP Designer
Ücretli olan bu editör PHP dilinde yazılım için kolaylıklar sağlasa da diğer yazılım dillerinde de kod yazmanıza müsade ediyor. Bir çok editörden farklı olarak hatanın olduğu satırı size gösterebiliyor. Zaman olarak tasarruf etmenizi sağlayabilir.
Visual Studio Code
Yazılım editörleri arasında çok kullanılan editörlerden. Unuttuğunuz fonksiyonları tamamlama, hata satırlarını gösterme gibi özellikleri bulunuyor. Diğer editörlere göre başlangıç aşamasında biraz yavaş açılsa da sonrasında sizi tatmin edecek özelliklere sahip bir editör.
BlueFish Editör
Web yazılımda kullanılan editörler arasında yerini alan bir diğer editor Bluefish Editor, webe özel birçok seçeneği içinde barındırıyor. Bunlar arasında sözdizimi vurgulama (ASP.NET, CSS, HTML, JavaScript, PHP ve fazlasını destekliyor), kod katlama, güçlü arama ve değiştirme araçları, otomatik tamamlama ve biraz daha fazlası.
Atom
GitHub tarafından oluşturulan Atom, ücretsiz ve açık kaynaklı bir kod editörüdür. Başlangıçta GitHub’ın dahili kaynak kod editörüydü fakat bir süre sonra halka açık şekilde yayınlanabilecek bir şekilde düzenlendi. İsmi diğer editörler arasında çok popüler olmasa da özellikle GitHub kullanıcıları tarafında meşhur olan Atom, geliştiricilere gelişmiş özellikler sağladığı için, hızla en popüler kod editörlerinden biri haline gelme yolunda ilerliyor.
Sublime Text
Ücretli kod editörlerinden birisi olan Sublime Text, bir çok kullanıcı tarafından tercih edilen popüler bir editördür. Tecih sebeplerinin başında sunduğu kısayolların ve kullanım hızının geldiğini belirtmemiz gerekekiyor. Deneme sürümü ile gelen tüm özellikleri test edip birişte dilerseniz ücretli versiyondan da devam edebilirsiniz.
Google Web Designer
Ülkemizde çok bilinmese de Google tarafından geliştirilen bu şekilde bir yapı var. https://webdesigner.withgoogle.com/ adresinden inceleyebilirsiniz. Açıkcası bunu editörler arasında değerlendirip değerlendirmeme noktasında kararsız kaldık. Fakat profesyonel HTML5 uygulamalar geliştirmek için hazırlanmış bir program olması işi kolaylaştırması nedeni ile bu listede yer aldı. Hiçbir kod bilginiz olmadan, etkileşimli HTML5 animasyonlar oluşturabilirsiniz.
Bu editörlerin haricinde internette onlarca editör bulabilirsiniz. Editör kullanımında eğer başlangıç aşamsındaysanız tavsiyemiz Notpad++ veya Visual Studio’dur. Bir çok editör kod tamamlama özelliğine sahip olduğundan işin mantığını kavramanız biraz geç olabiliyor. Notpad++’da kodları hep manuel olarak girerek yazım mantığını kısa zamanda çözebilirsiniz. Daha sonrasında isterseniz Notpad++’in bazı özelliklerini açarak kolaylıklar sağlayabilir, isterseniz de farklı bir editör üzerinden devam edebilirsiniz.
Editörlerin Faydaları Nelerdir?
- Daha hızlı bir şekilde kod yazmanızı sağlar.
- Kod tamamlayıcı özellikleri ile unuttuğunuz fonksiyonları size hatırlatır.
- Hata satırlarını bulma konusunda işinizi kolaylaştırır.
- Kullandıkları dosya gösterim mantığı ile projenizdeki tüm dosyaları tek ekrandan hızlıca yönetebilirsiniz.
Sonuç olarak web yazılımda kullanılan editörler, sunduğu özelliklerle web yazılımcının işini kolaylaştırmak ve proje süresini kısaltmak için varlar. Bu nedenle size en kullanılabilir gelen editörle çalışmanız önemli. Fakat bir editörü kullanmaya kadar vermeden önce bir kaç deneme mutlaka yapın.