Web site performans analizi, sitenizin performansını rakamsal verilerle değerlendirmenizi sağlar. Bu verilere sahip olmak sitenizin performansını artırmak adına yol gösterici olabilir. Fakat çoğu kimse bu analiz araçlarını ya kullanmıyor ya da bunlardan haberdar bile değil.
Önceki yazılarımızda sizlerle kaliteli bir web tasarım çalışmasının nasıl yapılması gerektiği ile alakalı detayları paylaşmıştık. Şimdi, bir web sitenizin varolduğunu varsayarak sitenizi test etmenin vakti geldi. Web site performans analizi nasıl yapılır sorusuna cevap arayanlar bu işi çözüm ortaklarına yaptıran web site sahipleri. Onlar için bu bilgiler daha değerli. İnternet sitenizin performansını geliştirecek analiz araçlarını inceleyelim. Bu araçların nasıl kurulduğu ile alakalı temel bilgileri paylaşmaya başlayalım.
Google Analytics
Analiz araçları içinde belki de en fazla bilineni. Fakat buna rağmen bu aracı tam anlamı ile kullanıyor muyuz diyorsak malesef hayır. Google Analytics aracını kullanan web site sahiplerinin çoğu bugün siteme kaç kişi girmiş diye bakıp geçiyor. Oysa ki Analytics size daha fazlasını sunuyor.
Google Analytics’in bize sunduklarından bazılarını sizin için listeleyelim:
- Ziyareçilerin ülke ve bölge analizine ulaşabilirsiniz.
- Sitede geçirilen ortalama süreyi görebilirsiniz.
- Hangi sayfada ne kadar süre geçirildiğini görebilirsiniz.
- Hangi dış kaynaktan sitenizi ziyaret ettiğini öğrenebilirsiniz. (Arama motorları, sosyal ağlar vs.)
- Masaüstü ve mobil cihazlardan giriş oranını görebilirsiniz.
- Yeni ve tekrar gelen ziyaretçi sayılarını inceleyebilirsiniz.
- Canlı olarak aktif olan ziyaretçileri ve dolaştıkları sayfaları görebilirsiniz.
- Ziyaretçilerin cinsiyet ve yaş grubu analizlerine ulaşabilirsiniz.
- Ziyaretçilerin giriş ve çıkış yaptığı sayfaları öğrenebilirsiniz.
Bu özelliklerin yanı sıra Search Console ile eşleştirerek sorgular ve diğer raporlara da ulaşabilirsiniz.
Kısacası Google Analytics ile sitenizdeki hareketleri çok daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Örneğin sayfalarda geçirilen sürelere dikkat ederek, o sayfanın içeriğini geliştirebilirsiniz.
Google Search Console
Google Search Console size sadece raporlama özelliği sunmaz. Web sitenizle alakalı arama motorlarına kolaylık sağlayacak özellikleri de sisteminde barındırır. Örneğin bu sistem üzerinden site haritanızı Google a gönderebilirsiniz. Yeni yazdığınız bir içeriği Google’a bildirebilirsiniz.
Bu yazımızda bizi ilgilendiren kısım analiz kısmı. Peki Search Console analiz konusunda bize neler sunuyor? Bir göz atalım.
Google Search Console üzerinden sitenizi ekledikten sonra karşınıza doğrulama ekranı çıkıyor. Şayet aynı gmail adresi ile analytics kurulu ise direk doğrulayabilirsiniz. Sonrasında ise performans noktasında işimize yarayacak Performans sekmesini inceleyelim. Sol menüde göreceksiniz.
Bu ekranda üst kısımda zaman dilimini belirleyebilir, karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Analizin alt kısmında ise Sorgular kısmını görüyoruz. Bu kısım bize belirlediğimiz tarih aralığında arama motorlarında sitemizin gösterildiği arama sorgularını içeriyor. Sayfa sayısı kısmından ise bir sayfanın gösterim/tıklama sayısını görebileceğiniz gibi ortalama konumuna da erişebilirsiniz.
Yine sol menünün alt kısımlarındaki Bağlantılar’a tıkladığınızda site içi ve site dışı bağlantılar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Sitenize bağlantı verilirken kullanılan metinleri de yine bu ekrandan görebilirsiniz.
Yandex Metrica
Yandex’in sunduğu bu analiz aracı Google Analytics ile benzer özelliklere sahip. Raporlama ve eşleme konularında Analytics önde diyebiliriz. Fakat Metricayı farklı kılan şey sunduğu haritalar. Web sitenizde gezinen ziyaretçilerinizin hareketlerini harita üzerinde analiz etmenize imkan veriyor.
Bu haritalar; bağlantı haritası, tıklama haritası ve kaydırma haritasından oluşur. Bu haritaların veri aktarabilmesi için web sitenizin trafiğinin belli bir seviyede olması gerekiyor. Bu haritalar içinde en çok kullanılan ise tıklama haritası. Sitenizde olan haraketlerin yoğunluğu bir ısı haritası olarak size sunar ve belirlediğiniz aralıklarda bunu analiz etmenizi sağlar. Kullanıcı deneyimi odaklı çalışmalarda mutlaka kullanılmasını öneriyoruz.
Analiz araçlarını kullanırken bir-iki analiz aracı ile test edip bırakmayın. Mümkünse tüm araçları test edin ve uyarıları dikkate alın.
Hız Testi: Google PageSpeed Insight ve GTmetrix
Google’ın sın yaptığı güncellemelerde sürekli ön plana çıkardığı hız olayı artık her zamankinden daha önemli. Bu nedenle sitenizin hız testini mutlaka yapmanız gerekiyor. Burada popüler iki kaynak var. İlki Google PageSpeed diğeri ise GTmetrix. Bu iki siteyi de ziyaret ederek site adresinizi yazın ve sonuçlara bakın. Google tarafında da GTmetrix tarafında da hızınızı iyileştirmek için önerilen ipuçları var. Bu ipuçlarına mutlaka göz atın ve elinizden geldiği kadar iyileştirmeye önem gösterin.
Bu iki araç arasında oranlar birbiri ile uyuşmayabilir. Bunun kaynağı ikisinin de farklı yapılarda analiz yapmasıdır. Google genelde GTmetrix’den düşük sonuçlar verebiliyor. Tabi burda rakamlardan ziyade reelde de sitenizi test etmeyi unutmayın. Farklı cihazlardan sitenizi ziyaret edin ve açışış sürelerine dikkat edin.
Web Dev
pagespeed.web.dev/ adresini ziyaret ettiğinizde üst menüden Measure sekmesine tıklayın. Çıkan ekrana web sitenizin adresini yazın ve analiz edin.
Analiz sonrasında sitenizin SEO durumunu, performansını ve ulaşılabilirlik durumunu iletecek. Bununla birlikte iyileştirme ipuçlarını da bulacaksınız.
Mobil Uyumluluk Testi
Bu artık bir gereklilik. Hangi alanda web sitesi yaparsanız yapın artık mobil uyumlu olmak durumunda. Peki sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını nasıl kontrol edeceksiniz? Tabi ki Google’ın mobil uyumluluk testi ile. search.google.com/test/mobile-friendly?hl=tr adresini ziyaret edin. Web sitenizin adresini yazın ve analizin sonuçlanmasını bekleyin.
Siteniz mobil uyumlu ise size bunu bildirecektir. Mobil uyumlu değilse hataları size düzenleyebilmeniz için bildirecektir. Bu testi yapmanız önemli. Çünkü sitenize mobilden girdiğinizde herşey yolunda görünse de bazen bu testte olumsuz sonuçlar alınabiliyor. O nedenle mobil uyumu artık Google sıralamaları için oldukça önemli. Mutlaka bu testi yapın ve olumlu sonuç almaya bakın.
Web Site Performansını Artıracak Öneriler
Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz tüm analizleri yapıp sitenizi en iyi hale getirmeye özen gösterin. Site hızınızla alakalı görsel optimizsayonunu mutlaka yapın. Bu genelde atlanan bir konu.
Sitenizin SEO uyumluluğunu mutlaka kontrol edin. Web dev aracı bu konuda size fikirler verecektir. Fakat site içindeki hataları da gidermeniz önemli. Bu detaylara bu yazıda yer vermeyeceğiz ama mutlaka site için optimizasyonla alakalı bir içerik sizinle paylaşacağız.
SEO Analizi İçin Araçlar
SEO konusunda site içindeki/dışındaki hataları gidermeniz oldukça önemli. Yüzeysel olarak bunu hangi yapılarla yapabileceğinizi iletelim.
Screaming Frog
Sitenizde bulunan site içi hataları görebileceğiniz mükemmel bir uygulama. Lisans kodu ile tam sürümü kullanabilirsiniz. Nasıl kullanıldığı ile alakalı detaylı bilgiyi aşağıda paylaştığım linkten alabilirsiniz. Ayrıca Ayhan Karaman bu içeriğinde sizlerle lisans kodunu da paylaşıyor. Mutlaka göz atmanızı öneririm.
ayhankaraman.com/screaming-frog-ile-seo-denetlemesi/
Ahrefs
Bu araçla sitenizin genel durumunu ve backlinklerinizi analiz edebilirsiniz. Rakip analizlerini de detaylı olarak yapabilirsiniz.
Semrush
Ahrefs özelliklerine sahip kullanabileceğiniz farklı bir araç. Şayet bu işe profesyonel olarak yaklaşıyorsanız sitenizi bu iki araçla da test edin. Hem Ahrefs üzerinden hem de Semrush üzerinden analiz etmenizi öneriyoruz.
Web siteniz kurumsal olsa da e-ticaret olsa da bu analizleri uygulayabilirsiniz.