İçerik stratejisi herhangi bir mecrada firmanıza ulaşan kullanıcıların deneyimini olumlu yönde etkilemek için yapılması gereken içeriksel çalışmaların bütünüdür. Bu içerik stratejisi içerisinde web sitenizin içeriğinden tutun da e-posta pazarlamada kullanacağınız içeriğe kadar birçok nokta dahil edilebilir. Bu yazımızda sizlerle bu stratejinin web sitesi ve sosyal medya tarafının nasıl oluşturulması gerektiğini paylaşacağız.

İçeriğiniz Kime Hitap Ediyor?

İçerik stratejisinin ilk maddesi: Kitle. Bir haber sitesi veya aklınıza estikçe karaladığınız bir blog sahibi değilseniz içeriğinizin hedeflediği kitleyi bilmeniz gerekiyor.

Kaliteli bir içerik yanlış bir kitlede doğru bir deneyim bırakamaz. Doğru bir kitleye verilen yanlış içeriğin iyi bir deneyim bırakmadığı gibi.

Sektörünüzü en iyi siz biliyorsunuz, dolayısıyla da müşterilerinizi de. Bu nedenle, paylaşacağınız içeriklerin iyi bir deneyim bırakması için “faydalı” olması gerekiyor. Burada faydadan kastım size sağladığı kadar ziyaretçilerinize de sağladığı faydadır. Ayrıca bu kitlenin nerede vakit geçirdiğini de bilmeniz lazım. Bu içeriğinizin bulunacağı doğru noktayı belirlemek için çok önemlidir.

Kurumsal Web Siteleri İçin İçerik Stratejileri

Hizmet sunan bir firmanın web sitesinde sunduğu hizmetlerin, referansların ve diğer standart içeriklerin olması kadar doğal birşey yok. Fakat çoğu işletme, insanlara ne yaptığını anlatıyor. Bunu nasıl yaptığını anlatanlar çok az. Burada işinizin inceliklerini insanlara öğretin demiyorum. Fakat bir hizmet sunuyorsanız bunun insanlara ne fayfası olduğunu, bu hizmeti yaparken nelere dikkat ettiğinizi paylaşmayı deneyebilirsiniz.

Web sitenizi ilgilendiren içerik stratejisi kapsamında, sitenizde bir blog sayfası mutlaka bulundurun. Şayet benim o kadar içerik kapasitem yok veya zamanım yok diyorsanız hizmet içerikleriniz içinde mutlaka sık sorulan sorular şeklinde merak edilenleri yanıtlayın. Bu hem içerik stratejiniz için güzel bir adım, hem de sunduğunuz hizmetinin güvenini artıracak bir deneyim sunar. Kullanıcıya iyi bir deneyim sunmak için onlara faydası olan içerikleri sunmanız, merak ettiklerini cevaplamanız önemli bir konu. Bunları sizi aramadan yaparsanız, sizinle iletişime geçtiklerinde satışa daha yakın bir yaklaşım görebilirsiniz.

E-Ticaret Siteleri İçin İçerik Stratejileri

Bir e-ticaret müşterisi olarak çoğu firmanın sadece ürün satışına odaklandığını ve diğer noktaları es geçtiğini söyleyebilirim. Malesef genel olarak biz satış konusuna bir bütün olarak bakamıyoruz. Bugün dünya devi olan e-ticaret markaları bile web sitelerinde oluşturdukları bloglarda veya sosyal medya hesaplarında bir ürünün nasıl kullanıldığından ya da size sağladığı faydadan bahsediyor. Biz ise ziyaretçilerimizi – işini iyi yapanları tenzih ederek söylüyorum – “en ucuz” başlığı ile kendimize çekmeye çalışıyoruz.

Marka olmak istiyorsanız içeriğiniz ziyaretçilerinize birşey hissettirmeli. İnsanlar ürünleri duygusal bağ kurdukları firmalardan almayı tercih ediyorlar. Kaliteli bir kitleye erişmek, onlara hissettirdiklerinizle alakalıdır. E-ticaret sitelerinde içerik stratejisi oluşturulurken bu konunun da dikkate alınması gerekiyor.

Ev aletleri satan bir e-ticaret siteniz varsa sitenin haricinde kurduğunuz subdomaindeki blogunuzda bu ürünlerin nasıl kullanılacağına dair tanıtım videoları paylaşın. Mutfak malzemeleri satıyorsanız o malzemenin kullanıldığı yemek tariflerini anlatan kısa uygulama videoları çekebilirsiniz. Kitlenizi tanıyorsanız ne yapacağınızı da iyi bilirsiniz.

Sosyal Medya İçerik Stratejisi

Bu madde aslında başlı başına ayrı bir konu. İlerleyen zamanlarda daha detaylı olarak yazabiliriz. Bizim takip ettiğimiz veya denk geldiğimiz hesaplarda gördüğümüz en temel hata şu: Ya kullanıcılar sadece kendilerinden bahsediyorlar ya da sadece fayda sağlamaya çalışıyorlar. İkisi de yanlış.

Hangi sosyal medya platformunda olursanız olun hiçbir takipçi sizi sürekli ürünlerinizi görmek için takip etmiyor. Hatta bu takipçilerin küçümsenmeyecek bir kısmı bu tutumdan sıkıldıkları için sizi takip etmeyi bırakıyor. Sosyal medya hesapları için bu yolun ortasını bulmanız gerekiyor. 4/1 kuralını uygulayabilirsiniz. Sektöre göre 4/2, fazlası yok. 4 gönderi paylaşıyorsanız bunlardan sadece 1 tanesi satış odaklı diğerleri fayda odaklı olmalı. Mesela çim biçme makinesi satıyorsanız 4 paylaşımdan bir tanesi ürünün satışı ile alakalı olmalı. Diğer 3 içerikte ise bu makinenin nasıl kullanıldığını, bakımının nasıl yapılması gerektiğini ve kullanıcının işini nasıl kolaylaştırdığını anlatabilirsiniz.

Video İçerik Stratejisi

Video içerik stratejisi konusu açıldığında insanlar bir Youtube kanalı açmanın yeterli olduğunu düşünüyorlar. Büyük bir hata bu. Burada önemli olan bir kanal açmak değil videonun hedef kitlenizin olduğu doğru yerde doğru bir kurgu ile paylaşılması. Video içeriğine çok fazla girmeyeceğim. Yukarıda bahsettiğimiz noktaları video içeriğe döktüğünüzü farzederek konuşuyorum 🙂 Video içeriği oluşturduktan sonra sosyal medya hesaplarınızda doğru etiketleri kullanarak, youtube başta olmak üzere diğer video paylaşım platformlarında doğru etiket ve açıklamalarla bu paylaşımları yapmalısınız.

Geri Bildirimleri Değerlendirin

Geldik hiç dikkate alınmayan konuya. Bir marka, sosyal medyada ya da harici bir platformda kendisine gönderilen bildirimleri mutlaka değerlendirmeli. Bu geri bildirimlere yanıt vermeyi değer vermek olarak görmek gerekiyor. Size bir haftada dönüş yapan bir markanın, müşteri ile olan ilgisi hakkında ne hissedersiniz? Peki hiç dönmeyenler?

Bununla birlikte tüm bu içerik stratejisi yapılanmanızı takip edip, size kazandırdıklarını da ölçmeyi ihmal etmeyin.

İçerik Stratejisinde Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Konular

  • Blog içeriğinde bir ürün kullanım içeriği paylaşıyorsanız insanların ürün alabilecekleri linki onlarla paylaşın.
  • SEO açısından e-ticaret blogunuzu sitenizin içerisinde değil bir subdomainde kurun.
  • Blog içeriklerinizi arama motorlarının kriterlerine uygun şekilde paylaşın.
  • Link paylaşmanıza izin veren sosyal medya platformlarınızda, kolay ulaşılabilir olması için içerik linkinizi paylaşın.
  • İçeriklerinizin daha geniş bir kitleye hitap edebilmesi için doğru kitleye gönderi reklamları verebilirsiniz. Reklamlarla alakalı genel bilgi için firmalar için reklam yöntemleri içeriğimizi incelemenizi öneririm.
  • Video içeriklerinizi ana konuyu dağıtmayacak şekilde ve doğru bir zamanlama ile kullanın. 10 dakikalık bir konuyu gereksizce uzatmayın.

Geçen gün sosyal medyada bir paylaşımda iş başvuru sonrasında firmanın ona nasıl cevap verdiğini anlatan bir paylaşım görmüştüm. Firmanın ona verdiği değer, onurunu kırmaması ve cesaretlendirmesi konusunda hissettiklerini paylaşmıştı. Siz de insanlara doğru olanı hissettirebilirseniz içerik stratejiniz sizin markanız için en büyük ve doğru yatırım olacaktır.