İnternetten satış yapmak, ticaretin doğal seyri içinde yerini almaya başlayalı baya zaman oldu. Pandeminin ortaya çıkması ile internetten alışveriş normal seyri dışında bir artış gösterdi. Bu nedenle artık fiziksel bir mağazanız da olsa internetten satış yapma fikrini gözden geçirmenizi öneriyoruz. Bu içeriğimizde internetten satış yapmak için gerekenleri sizinle en detaylı şekilde paylaşacağız. Aklınıza takılan bir nokta olursa yazının sonundaki sosyal medya platformlarından bize yazabilir ve ücretsiz bilgi alabilirsiniz.

İnternetten Satış Yapmak Niçin Gerekli?

Bunun aslında basit bir cevabı var: İşinizi büyütmek için. Dijital dünyanın e-pazarında yer alarak işinizi büyütmek ve yeni müşteriler edinmek istiyorsanız e-ticarete bir yerden giriş yapmanız gerekiyor.

İnternet üzerinden satış yapmak size farklı bakış açıları kazandıracağı gibi, finansal olarak da bazı yüklerden sizi kurtarabilir. İntenetten satış yapmak fiziksel bir mağaza açmaktan çoğu durumda daha uygundur.

İnternetten Satış Yapmak İstiyorum, Nereden Başlamalıyım?

İnternette satış yapmak istiyorsanız ilk adımınız bu işin resmi boyutu olmalı. İnternette ürününüzü hangi platformdan satarsanız satın faturalandırmak durumundasınız. Bu nedenle vergi mükellefi olmanız gerekiyor.

İnternetten Satış Yapmak İçin Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi mükellefi olmak, bir vergi levhasına sahip olabilmek için tamamlamanız gereken başvurular bulunuyor. Bunları şahsi olarak gerçekleştirebilirsiniz fakat süreci bilmemenizin getirdiği hata yapma ihtimaline karşı, bir muhasebeciyle görüşerek (veya anlaşarak) bu süreci tamamlayabilirsiniz.

Muhasebe konusunda hizmet almanız aylık olarak yapılacak olan resmi/vergi bildirimleri için de önemli. Bu konuda önemsememezlik yapmayın.

İnternetten Satışta Vergi Öder Miyim?

İnternetten satışta yapılan her işlemde fatura keseceğiniz için vergiye tabi olursunuz. Fakat satacağınız ürüne göre vergi oranları değişkenlik gösterebilir. Ayrıca yurtdışı satışı yapmayı düşünüyorsanız da bazı vergi muafiyetleri olabilir. Bu yüzden, bu konuda net bilgiyi muhasebecinize sorarak öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Dükkan Açmadan Satış Yapmak Mümkün Mü?

Resmi işlemlerinizi tamamladıktan sonra aklınıza şu soru gelebilir: İşyeri açıyoruz ama dükkanımız olması lazım mı? E-ticaret için böyle bir zorunluluğunuz yok. Girişimciler evlerini ofis olarak kullanarak veya sadece bir depo üzerinden internetten alışverişi sürdürebiliyor. Fiziksel bir mağazanız varsa, bu elbette internetten satış yapmanız için bir engel değil. Bazı avantajları da var diyebiliriz. Bu avantajları da birkaç madde altta belirttik J

Hangi Sitelerden Satış Yapabilirim?

Fiziksel bir dükkan açmadınız. Peki dükkanınız nerede olacak? Bu noktada birden çok seçeneğiniz var. Öncelik pazaryerlerinde. Size mağaza açma ve ürün satış imkanı sunan bazı pazaryerleri var.

  • Trendyol
  • N11
  • HepsiBurada
  • GittiGidiyor

Bunlardan bazıları. Araştırıldığında bu liste elbette çoğaltılabilir. Biz sadece çok bilinen bu 4 markayı, örnek olması için paylaşıyoruz.

Bu pazaryerlerinde mağaza açabilir ve ürünlerinizi hemen satışa koyabilirsiniz. Mağaza açmak bazı platformlarda ücretsiz iken bazılarında aylık mağaza ücreti olabiliyor. Bu bilgi zaten üyelik sırasında size veriliyor. Ayrıca şunu belirtmek isteriz ki, pazaryerlerinin çok büyük bir kısmı ürün satabilmeniz için sizden vergi mükellefi olmanızı ister. Başvuru esnasında da resmi belgelerinizi talep eder. Buna hazırlıklı olmalısınız.

Pazaryerlerinde Komisyonlar

Satacağınız ürünün bulunduğu kategoriye göre pazaryerlerinde komsiyonlar değişiyor. Siz bir pazaryerinde mağaza açmaya karar verdiğinizde başvurunuzu gönderiyorsunuz. Başvurunuz onaylandığında hangi kategoride satış yapacaksanız bununla alakalı komisyon bilgileri size iletiliyor. Ürün satış fiyatını belirlerken de bu komisyon oranını hesaplarınıza mutlaka dahil edin.

Pazaryerlerinde Kargo Sistemi

İnternetten satışta pazaryerlerini kullanmanın en güzel avantajları arasında kargo sistemi geliyor. Hiçbir kargo ile uğraşmak zorunda değilsiniz. Sadece çalışmak istediğiniz kargoyu seçiyorsunuz ve sizin adınıza tüm anlaşmaları zaten pazaryeri yapıyor. Kargo fiyatları da genellikle şahsi gönderimlere göre çok uygun olduğunu söyleyebiliriz.

E-satışlarda seçeceğiniz kargonun ucuz olmasından çok ürününüze zarar vermeden teslimat yapabilmesi çok önemli. Ucuz olsun diye tercih ettiğiniz kargo size daha pahalıya mâl olabilir.

Pazaryeri Ödemeyi Ne Zaman Yapıyor?

Pazaryeri, satış işlemi tamamlandıktan (ürün müşteriye iletildikten ve müşteri tarafından onaylandıktan) sonra ödemenizi yapıyor. Bu ödeme süresi de tamamen pazaryerine göre değişiyor. Bir hafta da sürebiliyor 15 gün de. Bu konu finansal döngü için önemli. Bu nedenle mutlaka bu detayı pazaryeri destek ekibine sormayı unutmayın.

Pazaryerleri haricinde satış yapabileceğiniz farklı platformlar da bulunuyor. İki tanesini daha ekleyelim listeye. Instagram ve E-ticaret siteniz.

Instagramda Neden Satış Yapmalıyım?

Herhangi bir ürünü satmak istiyorsanız temelde birşeyi bilmeniz gerekiyor: Ya müşterinizin geleceği bir yeriniz olacak ya da müşterinin olduğu yerde olacaksınız. Pazaryerleri gibi müşteri adaylarınızın olduğu bir diğer mecra da Instagram. Instagramda ürünlerinizi mağazanızda sergilediğiniz gibi tanıtabilir ve satışını gerçekleştirebilirsiniz.

Pazaryerlerine ek olarak Instagram size özelleştirilebilen reklam yapma imkanı da sunar. Bununla alakalı detaylı bir rehber de hazırlamayı planlıyoruz fakat şimdilik Instagram Shopping sayfasını inceleyebilirsiniz.

Online Satış İçin Web Sitesi Açmalı Mıyım?

Müşteri adaylarının olduğu yerde bulundunuz. Peki kendi yeriniz? E-ticaret girişimlerinin ilk aşamasında sıklıkla karşılaştığımız bir durum bu. Hadi sitemizi kuralım satışa başlayalım ile girişilen işlerin çok da başarılı bittiğini söyleyemeyiz. Bu bir takım oyunu ve her mevkide bulunmanız gerekiyor.

Tek başına pazaryerleri olmaz, sadece Instagram veya sadece web sitesi olmaz. Hepsinde olmalısınız. Ürününüze, fikrinize, çalışma prensiplerinize güveniyorsanız ve finansı da doğru hesapladığınızdan eminseniz her mevkide oyunun içinde olmalısınız.

Web sitesinin diğer yerlerden farkı: Komisyon ödemezsiniz. Böylece ürün fiyatınız pazaryerlerinden daha uygun bir şekilde olabilir. Bunu bir pazarlama stratejisine çevirebilirsiniz. Pazaryerlerindeki mağaza adınız ile e-ticaret sitenizin adı aynı olursa sizi merak edenler daha hızlı bir şekilde size ulaşıp, ürünü daha uygun fiyata bulabilirler.

Böyle durumlarda şunu da atlamamak gerekiyor: Web sitenizde kargo ve ödeme yöntemlerini kendiniz halletmeniz gerekiyor. Kargo işlemi olarak bir kargo firmasıyla anlaşabilirsiniz. Ödeme yöntemi olarak da bankalardan sanal pos alabileceğiniz gibi iyzico ve paytr gibi ödeme yöntemleri ile de sorunu çözebilirsiniz.

E-ticaret sitesine sahip olmak istiyor ama sizi nelerin beklediğini bilmiyorsanız E-Ticaret Sitesi Tasarımı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İnternetten Satış Yapmanın Maliyeti Var Mıdır?

İnterneten satışın bir maliyeti elbette vardır. Fakat bu maliyetler bir fiziksel mağaza oluşumundaki kadar yüklü değildir. Aşağıdaki maddelerde bir e-ticaret girişiminde çıkabilecek olası maliyetleri sıralayalım.

  • İşletme açılış maliyetleri
  • Muhasebe giderleri
  • Pazaryeri aylık mağaza ücreti ve diğer komisyonlar
  • Web sitesi maliyetleri (Tasarım, altyapı, alanadı vs.)
  • Ürün görsel çekim ve hazırlama maliyetleri
  • Ürün ambalaj maliyetleri
  • Stok maliyetleri

Bu maddeler temel noktalar. Bunun haricinde iade gelen kargo maliyetleri gibi ek maliyetlerle de karşılaşabilmeniz mümkün. Fakat şunu söylemeliyiz ki; fiziksel mağaza açılışıları, e-ticaretten her zaman daha maliyetlidir.

Online Satışta Ürünü Nasıl Tanıtmalıyım?

Online satışta yapılan en büyük hata ürün tanıtım kısmında gerçekleştiriliyor. Kalitesiz ürün görselleri ile hazırlanmış ve yeterli bilgiyi içermeyen bir ürün tanıtımından çok da fazla verim beklemeyin. Online satışta ürününüzü doğru tanıtmak için aşağıdaki maddelere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

  • Kaliteli çekilmiş içerik görseli (Detay gerektiren ürünlerde çoklu görsel)
  • Farklı bir şekilde hazırlanmış, özelleştirilmiş içerik (Teknik cihazlar için standart özelliklerin haricinde)
  • CTA denilen harekete geçirizi mesaj (7 gün içinde verilen siparişlerde süprizi hediyenizi şimdi alın.)
  • Psikolojik fiyat belirleme (96 TL’lik bir fiyatlandırma 100 TL’ye göre daha çok talep alır.)
  • Ücretsiz kargo seçeneğini de değerlendirmenizi öneririz.

İnternetten Satışın Avantajları

Fiziksel mağazası olan birçok işletmenin e-satışa yönelmelerindeki ana unsur online satışın fiziksel mağazadan farklı avantajlar sunmasıdır. Fiziksel bir mağazanız olsun veya olmasın e-satışın sunduğu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 7/24 açık bir satış sistemi imkanı sunar.
  • Lokasyondan bağımsız daha fazla müşteri imkanı sunar.
  • Daha az bütçelerle kurulabilir.
  • Herhangi bir ürün sayı sınırı olmadığı için daha geniş bir ürün yelpazesini sunabilirsiniz.
  • Kira, temizlik gibi standart fiziksel mağaza masraflarından sizi kurtarır.
  • Gelişmiş reklam seçenekleri ile ürün tanıtımı yapabilme imkanı sağlar.

Bu maddelerin haricinde de sektöre özel avantajlarını da sayabilmek mümkündür.

İnternetten Satış ile Fiziksel Satış Farkı

İnternet ve fiziksel mağaza satışları aynı sonuca çıksa da farklı bir yol izler. Fiziksel bir mağaza sahibi dahi olsanız bu büyük pazarın içinde yer almanız önemli.

Fiziksel Mağazadan Satış

Fiziksel mağazada bir konuma bağlı olarak çalışma durumunuz vardır. Ayrıca mağazanın açılış ve kapanış saatleri belli olduğundan müşteri kabul edebileceğiniz zaman dilimi de sınırlıdır. Bununla birlikte ürünü görmek isteyen müşteriler için idealdir. Ürün iade durumları internet satışı kadar yoğun olmaz. Müşteri ile birebir diyalog fırsatı bulunduğu için de daha sadık bir müşteri kitlesi oluşturmak için elverişlidir.

İnternetten Satış

Belli bir konuma bağlı olmadan satış yapabilme imkanı olması büyük bir avantajdır. Bu avantaj ürünü müşterinin ayağına kadar göndermesi ile gücünü biraz daha yükseltir. İnternetin yoğun kullanımından dolayı reel olarak ürünü görmek isteyen müşteriler bu araştırmayı internetten yapıyorlar. Bu nedenle pazar ağı daha geniş diyebiliriz. Bununla birlikte çoğu alışveriş ürünü görmeden gerçekleştirildiği için, özellikle giyim ve ayakkabı konusunda ürün iadesi veya değişimi sıklıkla yaşabiliyor. Böyle bir sektörde hizmet sunuyorsanıza iade veya değişim kargo maliyetlerini de dikkate almanız gerekiyor.

İnternetten Satış Fikirleri

İnternetten satış yapmaya karar veren çoğu satıcı adayının ilk baktığı nokta şu: En çok hangi ürün satılıyor. Ticari olarak mantıklı gelebilir ama sürdürülebilirlik olarak çok fazla şansı yok. Farklı bir fikirle giriş yapabilirseniz daha kalıcı, sürdürülebilir ve marka değerine yatırım yaparak ilerleyebilirsiniz.

Sormanız gereken asıl soru ise şu: Ben neyi satabilirim? Şayet beceriniz varsa, birşeyler üretebiliyorsanız yapılandan farklı bir şekilde bir fikir üretin ve öyle satın. Herkesin sattığı bir ürünü satıyorsanız da sunum ve fiyat avantajınızın olması gerektiğini unutmamalasınız.

Al-sat mantığı ile internetten satış yapacaksanız – geçmiş gözlemlerimize de dayanarak – maliyet analizini iyi yapmanızı öneririz.  Bir ürünü üretmeye yetenekliyseniz, bu fikri farklılaştırarak peşinden gitmeniz daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

İnternetten Satış için Wibrit’ten İpuçları

İnternetten satış bir süreçtir ve bu sürecin farklı dinamikleri vardır. Yukarıda bahsettiğimiz bu maddelerle alakalı bazı ipuçlarını da madde madde paylaşalım.

Şirket Kurulumu Yaparken

  • Marka bir isim bulun ve tescilini yaptırın
  • Online satış konusunda tecrübeli bir muhasebeci ile çalışın
  • Kurumsal bir logonuz olsun ve markanızın amacını sloganlaştırın

Pazaryeri ve Instagram Mağaza Açılışlarında

  • Mağaza adınız ile marka adınız aynı olsun
  • Mağaza profilinizi eksiksiz olarak oluşturun
  • Instagram kullanıcı adınız da aynı şekilde aynı olsun ve profilinizi tamamlayın
  • Ucuz olanı değil, hızlı ve ürüne zarar vermeyecek bir kargo firması seçin

E-Ticaret Sitesi Kurulumunda

  • Alanadınız ile pazaryerlerindeki mağaza adınız aynı olsun
  • Pazaryerlerine göre daha uygun bir fiyat stratejisi tercih edebilirsiniz.
  • Hızlı bir hosting ve hızlı bir web sitesi ile hizmet sunun
  • Mobil uyumun önemli olduğunu unutmayın
  • Farklı ödeme yöntemleri sunmayı ihmal etmeyin

Sunum, Satış ve Kargo Aşamasında

  • Kaliteli ürün görselleri kullanın
  • Farklı ürün açıklamaları tercih edin
  • Ürünü kaliteli bir şekilde paketleyin (Pazaryerlerindeki yorumlarda bundan sıklıkla bahsedilir.)
  • Dönemsel kampanyaları yapın

Sadık Bir Müşteri Kitlesi Oluşturmak İçin Kullanıcı Deneyimi

  • Sorunsuz bir satış süreci yaşatmaya önem gösterin
  • Kargo hızına ve paketleme kalitesine önem gösterin
  • Sürekli ulaşılabilir olsun. Size gönderilen sorulara veya mesajlara olabildiğince hızlı dönüş sağlayın.
  • Ürünün kolay bir şekilde iade/değişim işlemi olmalı. Müşterinizin işini zorlaştırmayın.
  • Sosyal ağlarda aktif olmayı ihmal etmeyin.

Kilit Nokta:

Ayrı ürünü satan satıcılar arasında fiyat avantajını sağlayabilmelisiniz. Bu müşterilerin sipariş davranışlarını etkileyen ana unsur. Size özel bir ürün satmıyorsanız ve bir şey üretmiyorsanız sattığınız üründe rakiplerinize karşı fiyat avantajı sunmanız gerekiyor.

Aynı ürünü satan iki farklı mağaza düşünün. Yaklaşık mağaza değerlendirmeleri olsun. Birisinde 300 TL olan ürün diğerinde 285 TL ise rekabet için çok fazla şansınız yok demektir.

Eskilerin meşhur bir sözü ile bitirelim: Ticarette alırken kazanırsınız.