İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?

CMS, Türkçe’deki açılımı ile İçerik Yönetim Sistemi (İYS), dijital içerik oluşturmak ve yönetmek için kullanılan bir yazılım uygulaması veya ilgili programlardır. CMS’ler genellikle kurumsal içerik yönetimi ve web içeriği yönetimi için kullanılır. Kurumsal içerik yönetimi; belge yönetimi, dijital varlık yönetimi ve kayıt tutma işlevlerini entegre ederek ve son kullanıcılara kuruluşun dijital varlıklarına erişim sağlayarak işyerinde işbirliğini kolaylaştırır. Web içerik yönetimi ise; web siteleri için içerik yönetimini kolaylaştırır. Bu içeriğimizde sizlerle web içerik yönetimi hakkındaki detayları paylaşacağız.

CMS Sistemlerinin Özellikleri ve CMS Avantajları

Web içerik yönetimi temelde kullanıcının HTML hakkında bir şey bilmelerine gerek kalmadan bir web sitesindeki içeriğin tasarımını, oluşturulmasını, değiştirilmesini ve kaldırılmasını kontrol etmesini sağlayan grafiksel bir kullanıcı arayüzüdür. İçerik yönetim sistemlerinin özellikleri, farklı yapılarda olduğu için birbirlerinden farklı olabilirler ama aşağıdaki ortak noktalar hemen hemen hepsinde vardır.

  • İçerik yönetiminde ekleme, silme ve düzenleme işlemleri.
  • Yönetim paneli üzerinden kullanıcı ekleme, çıkarma ve yetkilendirme işlemleri.
  • Sistemde bulunan ortam yöneticisi sayesinde resim ekleme, silme ve düzenleme işlemleri.
  • Arama motorları için içerik optimizasyonunu kolaylaştıran yapı.

Bir içerik yönetim sistemi (CMS) yönetilebilir özelliklerinin yanı sıra kullanım kolaylıkları ile de sosyal medya kanallarına kolaylıkla entegre edilebilir ve dijital pazarlama kanallarıyla içeriğin buluşması noktasında önemli faydalar sağlar.

İçerik Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

İçerik yönetim sistemleri temelde size aslında bir yönetim paneli ve geliştirebileceğiniz basit bir tasarım sunar. Fakat kod bilginiz yoksa bu tasarım üzerinde çok fazla müdahalede bulunamazsınız. CMS’ler size sunduğu yönetim paneli arayüzü ile içerik ve görsel ekleme, düzenleme, silme özelliklerini sunar. Bunun yanısıra eklentiler ve temalarınızı da bu yönetim paneli üzerinden kontrol edebilir, yükleyebilir veya silebilirsiniz.

Temel olarak her içerik yönetim sisteminin size sunduğu dosyalarla hosting tarafında bir kurulum gerektirir. Statik sitelerden CMS’leri ayıran temel özellik ise bir veritabanı ile çalışmalarıdır. Aşağıda size bahsedeceğimiz popüler CMS’lerin destek sitelerinde kurulumla alakalı anlatımları rahatlıkla bulabilmeniz mümkün.

En Popüler CMS Çeşitleri

Bu kısımda sizlerle dünya genelinde en çok kullanılan, en popüler CMS çeşitlerinden bahsedeceğiz.

WordPress

İlk sırada dünya genelinde en fazla kullanım oranı ile en popüler içerik yönetim sistemi olan WordPress geliyor. Başlangıçta bir blog platformu mantığı ile sahneye çıkan WordPress, ilerleyen dönemlerde kurumsal web sitelerinden e-ticaret sistemlerine kadar bir çok yapıya da uyumlu hale geldi.

WordPress ile web sitenizin işlevselliğini genişletmek için kullanabileceğiniz çeşitli eklentilerle birlikte yenilikçi tasarımlar da bulmak mümkün. Ücretsiz bir altyapı olan WordPress çekirdek anlamda güvenlikli olsa da sonradan kurulan tema ve eklentiler doğru seçilmezse güvenlik açıkları oluşturabilir. Bu nedenle dikkatli seçim yapmak durumundasınız. Ayrıca kod bilgisi olanlar için de özelde geliştirilebilir bir sistem olduğunu belirtmekte fayda var.

Joomla

WordPress’ten sonra popülerliği yüksek olan CMS çeşitleri arasında Joomla’yı söyleyebiliriz. Yönetim panelinin oldukça detaylı olması bir avantaj gibi gözükse de kullanıcı tarafından bakıldığında bazen dezavantaj olabiliyor.

Uzun bir geçmişse sahip olan bu içerik yönetim sisteminin yarım milyona yakın kullanıcı ve katılımcının bulunduğunu söylemek mümkün. Bu içerik yönetim sisteminde de eklentiler ve temalar bulmanız çok zor değil.

Drupal

Son yıllarda hızlıca popüler olan bir diğer içerik yönetim sistemi de Drupal. Drupal, içeriğinizi düzenlemenize yardımcı olacak bir dizi aracın yanı sıra iç ve dış siteler oluşturmak için birçok özelliğe sahiptir.

Dünya genelinde bilgi, belge ve destek forumları ile popüler olan Drupal, Türkiye’de bu noktada malesef diğer iki içerik yönetim sisteminin biraz gerisinde kalıyor. Bu CMS’de de temalar ve eklentiler bulmanız mümkün.

Opencart – Magento – PrestaShop – Shopify

İçerik yönetim sistemleri sadece kurumsal/bireysel web siteleri için değil, e-ticaret siteleri için de var. Başlıkta sunduğumuz e ticaret sistemleri, dünya genelinde popüler olan ve tema & eklentilerini rahatlıkla bulabileceğiniz e-ticaret CMS’lerini içeriyor.

Başlıkta belirtmedik ama WordPress’in e-ticaret eklentileri ile de bir e-ticaret sitesi kurabilmeniz mümkün.

Hangi İçerik Yönetim Sistemini Seçmelisiniz?

İşte geldik kritik soruya 🙂 Bir web sitesi için kullancağınız CMS’ye karar vermeden önce göz önünde bulundurulması gereken faktörler var. Öncelikle ne istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Kullanımı kolay bir editör mü, arama fonksiyonlarının detayı mı, katalog yapısı mı ? Sizin için neyin önemli olduğuna karar vermelisiniz.

Bu aşama önemli çünkü CMS’yi seçtikten ve içeriklerinizi ekledikten sonra bu içime sinmedi şuna geçelim demek çok kolay değil. Kullandıkları yazılım ve veritabanı yapısındaki farklılıklar nedeni ile herşeyi baştan yapmanız gerekiyor. Fakat dipnot olarak şunu da belirtelim ki standart özelliklerde bir web sitesi için içerik yönetim sistemleri birçok ihtiyacınızda ortak çözümler sunar.

Sonuç Olarak
CMS sistemleri web sitenizin yönetiminde işinizi oldukça kolaylaştırır. Fakat tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesi için bazı CMS’lerde kod bilginizin olması da gerekebilir. Tüm CMS’ler için ortak söyleyeceğimiz şey ise şu: Temelde güvenli olan bu sistemlerde kullanacağınız eklentileri ve temaları özenle seçmeniz gerekiyor. Aksi bir durumda ise güvenlik zaafiyetleri olabilir.