Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür sorusuna cevap vermeden önce ne olduğunu anlamamız gerekiyor. Hemen çıkma oranı, Google’ın yardım merkezinde söylediği gibi tek sayfalık oturumlara verilen isimdir. Gooogle Analytics raporlarından ulaştığımız hemen çıkma oranı, yalnızca tek bir isteği tetikleyen bir oturumu hesaplar. Örneğin, bir kullanıcının web sitenizdeki bir sayfayı açıp bu oturum süresince başka bir işlem yapmadan sayfanızdan çıkmasıyla bu oran hesaplanır.

Bizim için önemli olan ise Google’dan tarafımıza gönderilen ziyaretçinin sitemizde geçirdiği süre. Bu süreyi daha uzun tutabilmek için de ziyaretçinin birden fazla sayfayı dolaşmasını sağlamamız gerekiyor. Bununla birlikte hemen çıkma oranımız da düşüş eğilimine geçecektir. Peki hemen çıkma oranını nasıl düşürürüz? Bununla alakalı yapmamız gerekenlere madde madde değinelim.

Kime Yazıyorsunuz?

En önemli gördüğüm maddeyi ilk sıraya yazdım. Kitlenizi tanımak çok önemli. Bir içerik oluşturduğunuzda bu içerik bir kitleye hitap etmeli. O kitlenin ilgisini çekerek doyurucu bir içerik oluşturduğunuzda çoğu zaman bu içerik sonuna kadar okunur. Hemen çıkma oranınız da düşmez. Fakat siz biraz ondan biraz bundan yaparsanız ziyaretçiniz hem bu konuya hakim olmadığınızı hem de içeriğin istediği şeyi vermediğini düşünerek sitenizi terk edebilir.

Hız Her Zaman Öldürmez

Kullanıcıların büyük bir kısmı, ziyaret etmek istedikleri web sitesinin açılışını 4 saniyeden fazla beklemiyor. Bununla birlikte açılırken hata veren sayfalar ise bu deneyimi oldukça kötü etkiliyor. Bu nedenle sayfanızın hızını 3 saniyenin altına düşürmeniz gerekiyor. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz wibrit.com/web-site-hizlandirma-teknikleri içeriğimizi mutlaka okuyun.

Sayfa İçi Dolaşımı Önerin

Bir üst paragrafın son cümlesinde yaptığımız şey aslında tam olarak bu. İçeriğinizde bir bilgiyi paylaştığınızda konu ile alakalı daha önce yazdığınız bir içerik varsa, kullanıcıların daha fazla bilgi alması için mutlaka yeni içeriğinize yönlendirin.

Böylece hem varolan içeriğinizi hem diğer içeriği okuyarak iyi bir deneyim yaşayacak ve sitede kalma süresi artacaktır. Bu da hemen çıkma oranını düşürme konusunda size oldukça iyi bir geri dönüş sağlayacaktır.

CTA’yı Duydunuz Mu? (Harekete Geçirici Mesajlar)

Hizmet sunduğunuz bir web siteniz varsa ziyaretçilerinizin içeriği okumaktan daha fazlasını yapmasını isteyebilirsiniz. Bu, bir ankete katılmak da olabilir teklif formunu doldurmak da.

Hemen çıkma oranını düşürmek için sayfalar arası geçişlerde veya önerilerde mutlaka harekete geçirici mesajlar kullanmanızı öneriyoruz.

  • Bu konuyla alakalı içeriği mutlaka okuyun
  • Ücretsiz e-kitap için sayfayı ziyaret edin.
  • %20 indirim almak için teklif forumunu hemen doldurun.

Bu tarz içerikler çoğaltılabilir. Fakat şunu da eklemeyilim ki bu harekete geçirici mesajlarda yönlendirdiğiniz sayfa da kullanıcı deneyimi için oldukça önemli. Yani şuraya gidin diyip orada boş veya laf olsun diye yazılmış bir içerik koyarsanız bu sizin için olumsuz bir etkiye yol açar.

Arayan Bulmalı

Site arama özelliğini daha görünür ve kullanımı kolay bir şekilde sunun. Zaman insanlar için kıymetli. Bu nedenle sitenizde bir içeriği incelerken eğer merak ettikleri bir konu varsa oturup sitenizin tamamını tek tek gezmezler. Onların işini kolaylaştırmak da sizin elinizde.
Özellikle çok fazla içeriği olan web siteleri ve e-ticaret siteleri için hemen çıkma oranını düşürme adına bu arama özelliği oldukça önemli. Sitenizde yoksa koymayı düşünmelisiniz.

Görseller, Videolar Nerede?

Video, resim, infografik ve farklı bir medya öğesini içeriğinizde mutlaka bulundurun. Kullanıcılar ansiklopedi okur gibi beyaz bir sayfa üzerinde sürekli durmaktan sıkılırlar. İçeriğinizi bu tarz medya öğeleri ile zenginleştirmeniz gerekiyor.

Bunun iki faydası var; birincisi insanın doğası gereği bir noktada konsatrasyon süresi çok uzun değil. Ara ara bu monotonluğu renklendirmeniz gerekiyor. Bu da görsellikle mümkün. İkinicisi ise okumayı sevmeyen insanlara izlettirmeyi denemelisiniz. 4 dakika okuma süresi olan bir yazıyı okumaktan sıkılabilirler fakat 10 dakikalık bir ilgi çekici şekilde hazırlanmış bir videoya zaman ayırabilirler.

Tasarımda Kullanıcı Deneyimine Dikkat

Bu aslında çok detaylı bir konu. Fakat sadece içerikle alakalı kısmına değinelim. Son dönemlerde haber sitelerinde bunu çok görüyoruz. Bir haber okumak için giriyorsunuz her taraftan reklam çıkıyor, aradığınız içerikler anahtar kelimelerle dolu oluyor vs vs. Bunlar kullanıcı deneyimi için zarar verebilecek noktalar ve kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor.

Burada amacımız hemen çıkma oranını düşürmek için reklamları sitenizden kaldırın demek değil. Reklamlarınızı o kadar güzel yerleştirmelisiniz ki sitenizi ziyarete gelen bir kullanıcıyı rahatsız etmemeli.

Mobil Uyum Olmazsa Olmaz

Bir çok yazımızda bu başlığa değiniyoruz. Bu artık tercih değil. Zorunluluk. İnsanlar artık mobil cihazları masaüstü cihazlardan daha fazla kullanıyor. Bu yüzden web siteniz mutlaka mobil cihazlara uyumlu olmalı. Şayet altın değerinde bir bilgi sunmuyorsanız, hiçkimse içeriğinizi okumak için parmakları ile yazıyı büyütmeye uğraşmaz.

Bozuk Linklerden Vazgeçin

Hani varya bu tıklıyorsun da bir yere gitmiyor, ekranda kocaman bir 404 hatası. Bu linkleri analiz edin ve mümkünse düzenleyin. Site içi linkleme konusunda ziyaretçinize bir link gösterdiğiniz zaman mutlaka alakalı bir konu ile karşılaşmalı. Diğer türlü yolu bilmeden tarif edenler gibi olursunuz ki aynı kişi size bir daha gelmez.

Sitenizin içeriği çok fazla ise bunları analiz etmek için bir araç kullanmanızı öneririz: Screaming Frog. Bu aracı en etkili şekilde nasıl kullanabileceğiniz ise şuradan kontrol edebilirsiniz: ayhankaraman.com/screaming-frog

Analizleri İhmal Etmeyin

Hemen çıkma oranınız hakkında verileri ulaşmak için Google Analytics aracının sitenize entegre edilmesi gerekiyor. Size vereceği bir kod blogu ile bu işlemi yapabilirsiniz. Şayet başarısız olursanız bize ulaşarak ücretsiz destek alabilirsiniz.

Analiz araçları (Google Analytics ve Search Console) size yol göstermek için önemlidir. Hangi içeriğinizde insanlar zaman geçirmiyor, hangisi etkili görünüyor, bu verilere ulaşarak bunu ölçebilirsiniz. Hemen çıkma oranı düşük olan içeriklerinizi de gerekirse tekrar yazabilir veya güncelleyebilirsiniz. Yukarıdaki tekniklere dikkat ederek de hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz.